« Vissza a bejegyzésekhez

Meglévő weblap mobilbaráttá tétele – mobilverzió készítés

2019. március 10.

Ha most állsz neki leendő weblapod kialakításának, akkor teljesen természetes, hogy mobiltelefonos használatra is felkészítjük. Ez azért van így, mert az elmúlt években – a legtöbb témában legalábbis – a mobil felhasználók messze lehagyták az asztali számítógépről látogatókat.

Manapság az emberek ritkábban ülnek le a számítógép elé, és a mobiltelefonjukat nyomogatják folyamatosan – nem csak a legfiatalabb generáció, de a 40-esek is.

Így aztán ELENGEDHETETLEN, hogy mobiltelefonról is könnyen használható, jól olvasható és böngészhető weboldalad legyen.

Hogyha több évvel ezelőtt készült a weboldalad, és nem vagy biztos benne, hogy mobilbarát-e, ezt igen egyszerűen ellenőrizheted.

Nyisd meg az oldalt egy mobiltelefonon (okostelefonon!!). Hogyha jobbra-balra tudsz scrollozni, és bele kell közelítened az oldalba, hogy el tudd olvasni a szövegeket, akkor az oldalad nem mobilbarát.

De a Google egy nagyszerű ellenőrző eszközt is fejlesztett, aminél nincs más teendőd, mint beírni a weboldalad címét a sávba, majd a gombra nyomnod. Már kezdődik is az ellenőrzés.

A Google mobilbarát tesztjét ide kattintva éred el: https://search.google.com/test/mobile-friendly

Ha az oldalad NEM mobilbarát, az első lépés mindig az, hogy meg kell nézni, milyen rendszerben épült. Wordpress, Drupal vagy Joomla esetén lehet, hogy egyszerűbb elgondolkodni egy teljes redizájnon. Vagy a felhasznált téma frissítését megkeresni – hátha van.

Ha a redizájn az út, akkor kell keresni egy cégednek megfelelő témát, és az oldal teljes dizájnját lecserélni.

Természetesen az is opció, hogy a meglévő téma HTML/CSS kódját elkezdjük piszkálgatni, amíg nem lesz mobilon is jól használható az oldalad.

Hogyha egyedi fejlesztési weboldalad van, akkor a téma keresés általában nem jöhet szóba, ezért ott marad az utóbbi – manuális/programozós megoldás.

De egy biztos: minden megoldható, csak szakértelem és rutin kérdése.

Ha még nem mobilbarát a weboldalad, akkor most ezen változtass, mert a látogatóid 60-70%-át elvesztheted, ami elég nagy üzleti kár.

Hogyha mobilbaráttá szeretnéd tenni régi weboldalad, keress meg az elérhetőségeimen!

Keress meg az elérhetőségeimen:
Simon Gábor
webfejlesztő

Írj e-mailt az elérhetőségeddel, és visszahívlak!

Vagy küldj üzenetet az alábbi űrlapon keresztül!