« Vissza a bejegyzésekhez

Milyen szakemberekre van szükség egy weboldalhoz?

2019. szeptember 15.

Sok vállalkozónak és cégvezetőnek kell foglalkozni a weboldallal, de sokszor az sem egyértelmű, hogy milyen szakemberek mit csinálnak ezzel kapcsolatban. Itt összeszedem, hogy kitől mit várhatunk.

Általában webfejlesztéssel vagy egyszemélyes vállalkozások (mint jómagam), vagy webstúdiók foglalkoznak. Hogy neked melyik irány éri meg, az néha nem teljesen egyértelmű, mint ahogy az sem, hogy kitől mit várhatsz el.

Nézzük a szakembereket.

Webdizájner/Grafikus

A vizuális megjelenés megtervezését és megrajzolását végzi. Tehát ő alkotja meg, hogy hogyan fog kinézni a weboldal.

Produktum: kép fájl, ami bizonyos felbontásokon mutatja az egyes aloldalakat

Sitebuilder

Olyan szakember, aki megrajzolt dizájnterv alapján (ami valójában egy kép) megszerkeszti az oldal HTML/CSS forrását, tehát böngészőben kattintható „élő” weboldalt csinál a képből. Ezek a HTML fájlok szolgálnak a weboldal megjelenésének alapjául.

Produktum: HTML/CSS fájlok, amiknél meg lehet nézni az egyes aloldalakat böngészőben, bár még nincs összeállítva egységes weboldallá, úgyhogy limitáltan működik

Webfejlesztő / webprogramozó

Eredetileg ez egyetlen „szakma” volt, mára sokszor specializálódás van vagy a frontend vagy a backend felé. Az előbbi a vizuális megjelenés programozásával foglalkozik, utóbbi pedig a szerveroldali működéssel. Ezenkívül a sitebuilder területe is idetartozik, bár sokszor független módon specializálódnak rá szakemberek.

Produktum: HTML/CSS fájlok (lásd előbb), teljes működő weboldal

Szövegíró / Marketing szövegíró / SEO szövegíró

Meglévő szövegek ellenőrzését, korrigálását végzi, vagy igény szerint blog bejegyzéseket, vagy teljes honlap tartalmakat felépít a témának megfelelően. Mindezt úgy, hogy odafigyel a keresőoptimalizálás szabályaira is.

Produktum: szöveges dokumentum - szöveg korrektúrája vagy szöveges tartalmak írása

SEO szakember

Olyan ember, akinek az a feladata, hogy a már létező weboldalad felmérje, és megállapítsa, hogy mit lehet rajta javítani technikailag illetve tartalmilag, hogy több látogatód, és a látogatódból több vevőd legyen.

Produktum: SEO elemzés, ami tanácsokat ad a weboldal tartalmi és technikai módosításaira (ezeket a Szövegíró illetve a Webfejlesztő tudja megvalósítani), látogatószám növekedés, eladás növekedés

Egyéb szakemberek

Több fős webstúdióknál találkozhatsz még marketingessel, ügyfélkapcsolati munkatárssal is, vagy projekt menedzserrel, akik a tervezésben és a kivitelezés elméleti részében vesznek részt. Ez esetben közvetlenül nem lesz kapcsolatod a konkrét kivitelező szakemberekkel.

Online marketing szakemberek

A webes megjelenés sikeréhez szükséged lehet még online reklámszakemberekre. Olyanokra, akik online reklám megjelenéssel kapcsolatos tanácsokat tudnak adni, foglalkoznak Facebook vagy Google Ads reklám kezeléssel, esetleg a teljes Facebook vagy Instagram kommunikációd elvégzik helyetted. 

Produktum: sikeres reklám, látogatószám növekedés, eladás növekedés

Tárhelyszolgálató

Olyan vállalkozás, aki helyet biztosít a szerverén már működő weboldaladnak. Az esetek nagyobb részében ez teljesen elkülönül a fejlesztést végzőktől, de sok esetben a fejlesztő biztosítja az üzemeltetés feltételeit is. Ez esetben soha nem éri meg független tárhelyszolgáltatót választani, hiszen a fejlesztő/webstúdió pont azt a környezetet tudja biztosítani, amire a weboldal működéséhez szükség van.

Produktum: biztos weboldal működés, gyors weboldal működés

Egyszemélyes webes vállalkozások?

Látható, hogy egy webstúdiónál több szakember is rendelkezésre áll, de rengeteg egyszemélyes vállakozó is van a piacon. Az egyszemélyes vállalkozók különféle szaktudással, tapasztalattal rendelkeznek, attól függően, hogy milyen területeken dolgoztak eredetileg.

Én mindig a teljes webfejlesztés területét végeztem a sitebuildtől a programozásig. Viszont grafikai munkákat nem végzek, így számomra a grafikai munkákhoz partnerekre van szükségem.  Sokszor választunk kész dizájnterveket, amiket sokkal költséghatékonyabban testre tudunk szabni, sokszor még ehhez is bevonva grafikusi tervezési segítséget. Ezenkívül szövegíróval szoktam együtt dolgozni, illetve hogyha szükséges, akkor stratégia kidolgozásakor, tervezési fázisban online marketingessel.

Rábízhatom egy webfejlesztőre a weboldalamat?

Nos, ha azt mondanám, hogy nem, akkor magam ellen beszélnék. Egy webstúdió sem megbízhatóbb, ott is általában egy ügyfélkapcsolati emberrel van közvetlen kapcsolatod, aki közvetít (stúdió méretétől függő, hogy kinek). Elképzelhető viszont, hogy ennél a stúdiónál is évek alatt kicserélődik a grafikus, a fejlesztők jönnek mennek, az ügyfélkapcsolati emberek is jönnek mennek, talán a tulajdonosok maradnak, vagy ők sem, a cégnév változatlan lesz. Talán. Ehhez képest mondjuk a 10 évvel ezelőtti ügyfeleim ugyanúgy hívnak telefonon most is.

De bárkire is bízod a weboldalad, legyen alapkövetelmény az, hogy reagáljon relatíve gyorsan a megkeresésekre, tudjon válaszolni a kérdéseidre, és ne csak a pénzt lássa a megbízásban, hanem érezze azt is, hogy egy az "én sikerem, a te sikered".

 

Keress meg az elérhetőségeimen:
Simon Gábor
webfejlesztő

Írj e-mailt az elérhetőségeddel, és visszahívlak!

Vagy küldj üzenetet az alábbi űrlapon keresztül!