« Vissza a bejegyzésekhez

Weblap, weboldal, honlap – webes alapfogalmak tisztázása

2019. március 10.

Ahol magyar nyelvű kifejezésekben van némi káosz, ott az angol nyelvű kifejezést írom elsőnek.

Website

Magyarul webhely, ami a weboldalakból álló egység. Vagyis a www.webfaktor.hu egy webhely / website. Ugyanakkor magyarul a webhely kifejezés nincs használatban (még szakmán belül sem), helyette a weblap, weboldal és honlap szót használjuk. Leggyakoribb kifejezés a weboldal. Lehet mondani, hogy mindezt „tévesen” tesszük, de a kultúra és a nyelv már csak ilyen.

Webpage (weboldal/weblap)

A webpage egy website aloldala. Tehát egy website több webpage-ből áll. Magyar nyelven a weboldalt és a weblapot is szoktuk használni. Ezek a problémák anno a web megjelenésekori fordításokból eredtek.

Homepage (honlap)

Gyakorlatilag a website főoldala. Tehát a www.webfaktor.hu főoldala a honlap. Ugyanakkor a magyar nyelvben a honlap szót a website helyett használjuk, tehát az egész egységre értjük. Ha a Homepage-re szeretnénk hivatkozni, akkor azt mindig Főoldal vagy Kezdőoldal vagy Nyitóoldal szóval tesszük - gyakoriság szerint csökkenő sorrendben.

Webhosting (Tárhely, de sokszor csak Hosting)

Itt is van némi katyvasz a kifejezésekben. Hivatalból „Internet Hosting Service”, amit Hostingként rövidítünk rengetegféle szolgáltatást takarhat a szerver szolgáltatástól, a fájl tároláson át a weboldalak tárhelyéig. De köznyelvben a tárhelyekre értik legtöbben. A tárhely (pontosabban osztott webtárhely – shared web hosting) olyan szolgáltatás, ami egy, a weblapod működéséhez szükséges szerverhátteret ad neked bérbe. Tehát onnan töltődik le a weblapod a böngészőbe. Tárhelyre szükséged lesz, hogy a weboldalad elérhető legyen az interneten. Érdemes nem legolcsóbbat kiválasztani – sokat számít a minőség, ugyanúgy, ahogy az asztali számítógéped esetén sem a legolcsóbb hardvert veszed, mert nem akarsz évszázadokat várni, mire a Word elindul.

Mobilbarátság

A weboldalad mobiltelefonon optimálisan működik vagy sem. Ha igen, akkor mobilbarát. Ennek az alap feltétele, hogy ne kelljen beleközelíteni, a tartalom a mobiltelefonod képernyőjét kényelmesen töltse be. Jobbra balra scollozni ne kelljen. A gombok és linkek könnyen megnyomhatóak legyenek ujjal.

Reszponzív weboldal

Olyan oldal, aminek a tartalma alkalmazkodik a képernyő méretéhez – tehát máshogy néz ki egy asztali monitoron, egy tableten és egy mobiltelefonon. Ez a weblap reszponzív, nézd meg asztali gépen és hasonlítsd össze a mobiltelefonos kinézettel.

Domainnév, doménnév, domain

Egy internetes cím – magyarul tartománynév (de szerintem ezt a kifejezést senki nem használja a windowsos rendszergazdákon kívül).

Ha szeretnél egy weblapot magadnak, akkor neked is szükséged lesz egy domainnévre, mert ezt fogják a látogatóid beírni a böngésző címsorába, hogy a te weblapodat töltsék be. A magyar domainnevek „.hu” -ra végződnek, de vannak más végződések (top level domain/legfelső szintű tartomány) is - például a nemzetközi .com/.net/.org/.me vagy az EU saját .eu végződése. Hogyha magyar weblapod van, akkor .hu végződést éri meg választani, mert ez kelti a legtöbb bizalmat a látogatóidban.

A céged domain neve (ahogy azt köznyelvben használjuk) valójában egy másodszintű domain (webfaktor.hu). A www.webfaktor.hu már harmadszintű domain, és ez így mehet tovább, akár a abc.bcd.zzz.kkk.nnn.webfaktor.hu is létrehozható.

www (world wide web), magyarul „világháló”

Gyakorlatilag ez a weboldalak „összessége”. Tehát a világháló kifejezés elméletileg az összes elérhető weboldalt jelenti. De sokan használják a „világháló” szót magára az „internet”-re, ami maga a világméretű számítógéphálózatot jelenti, AMIN a world wide web van.

Azért is szokás a domainnevek elé írni, hogy „www”, mert ezzel jelölöd, hogy ez egy weboldal, és nem mondjuk egy e-mail szerver. De manapság ez a www kezdőtag kezd lekopni, nagyon sokan nem használják, hanem helyette csak a másodszintű domain nevüket. Én, amint a böngésző címsorában látod, használom, ezért www.webfaktor.hu cím alatt éred el a weboldalam. De ha véletlen azt írnád be, hogy webfaktor.hu akkor is átirányítódnál a www.webfaktor.hu -ra. Ezt az átirányítást (bármely irányba is), de érdemes megcsináltatnod a saját weblapodnál is.

Internet

Globális számítógéphálózat.

Keress meg az elérhetőségeimen:
Simon Gábor
webfejlesztő

Írj e-mailt az elérhetőségeddel, és visszahívlak!

Vagy küldj üzenetet az alábbi űrlapon keresztül!