« Vissza a bejegyzésekhez

Wordpress honlapot akarok…

2018. augusztus 01.

Kétségkívül előnyei és hátrányai is vannak a nyílt forráskódú CMS-eknek. Nem próbálok meg senkit meggyőzni vagy lebeszélni a Wordpress használatáról, inkább nézzünk pár szempontot tényszerűen.

Én úgy látom, hogy a Wordpress nagyszerű lehetőséget nyújt azoknak, akik szeretnének maguknak megcsinálni egy egyszerű blogot vagy weboldalt. Közepes számítógépes és internetes ismeretekkel már alaphangon el lehet boldogulni vele egyedül is. Ráadásul, ha le tudsz mondani arról, hogy pont úgy nézzen ki, és pont úgy működjön, ahogy te elképzelted (vagyis hajlandó vagy tudomásul venni, hogy a Wordpress "csináld magad" korlátai közé szorulsz), akkor még olcsón ki is tudod hozni a honlapod. Ellenben hogyha egy olyan honlapot szeretnél, ami TÉNYLEG úgy működik, ahogy elképzelted, és úgy is néz ki, akkor a Wordpress egyáltalán nem biztos, hogy a jó választás.

Wordpress alapokra fejleszteni egy teljesen egyedi oldalt egyáltalán nem lesz olcsóbb, és az eredmény sem lesz jobb.

Szóval az egy millió dolláros kérdés: Ha valaki ragaszkodik a Wordpress-hez, mert a barátjának is olyan van, akkor ez csupán egy érzelmi döntés. Szerintem az, hogy technikailag milyen módon készítsünk el egy honlapot, az az igények felmérése után egy szakmai kérdés. 

Kötelező frissítések és a problémáik

Ha egy teljesen publikus rendszerre - Wordpress, Drupal, Joomla - vagy bármely más nyílt forrású tartalommenedzselőre építed a rendszered, akkor tudnod kell, hogy ez mivel jár. Mivel ezek az oldalak állandó célpontjai a rosszakaróknak, ugyanis teljesen publikusak a biztonsági hibáik is. 

Persze mivel folyamatosak a hibajavítások is, ezért ha frissíted a Wordpress oldalad, akkor ezzel sincs gond.

Tehát ha ilyen rendszerekre építkezünk, akkor az állandó frissítésre oda kell figyelni!

Plugin problémák

Ahhoz, hogy egy Wordpress mindent tudjon, amit szeretnénk, pluginokat kell telepíteni rá, amelyek különféle dolgokat valósítanak meg. Ezeket sokszor lelkes fejlesztők hozzák létre és publikálják, a saját munkájukat és energiájukat beletéve. Azonban számtalanszor előfordul, hogy az életük megváltozik, és nem fejlesztik tovább az adott dolgot, majd mivel a Wordpress fejlődik, szépen elhúz a plugin mellől, és már nem lesznek kompatibilisek egymással. Ilyenkor jön a szívás, új plugint keresni, és migrálni az adatokat. Ez pedig mind pénz és pénz - amit a fejlesztőnek ki kell fizetned.

Egy egyedi weboldalnál maximum 4-5 évente jöhetnek elő problémák, amikor nagyobb PHP verzió váltások vannak, és ha jól van felépítve az oldal, akkor bármely hozzáértő webfejlesztő képes ezeket relatíve könnyen megoldani.

Ha Wordpressre építesz mégis weboldalt, akkor csak olyan megbízható emberrel csináltasd meg, aki vállalja ennek rendszeres karbantartását. Mert ha ott állsz majd, és vinnéd a weboldalt máshoz, nem lesz egyszerűbb dolgod igazán hozzáértő Wordpress-es fejlesztőt találnod.

Akkor hogy éri meg a Wordpress oldal?

Szerintem akkor éri meg, ha "csináld magad" típusú ember vagy. A neten találhatsz néhány tízezer forintért tanfolyamokat, amikből megtanulhatod, hogyan telepítsd és állítsd össze magadnak a Wordpress weboldaladat. Persze az egy kérdés, hogyha mennyire éri meg. Először elköltesz modjuk 50.000 Ft-t tanfolyamra. Azt végigcsinálod, megtanulod, amit meg kell, majd összeállítod magadnak a honlapodat - 2-30 óra. Persze, ha nincsenek extra igényeid, akkor mehet gyorsan, de ha vannak, akkor meg írtó sok mindenbe bele fogsz futni. Egy ilyen tanfolyamtól nem leszel webfejlesztő, és nem fogsz tudni magadnak lefejleszteni mindent, amit kitalálsz. Ráadásul akkor még ott vannak a fontosabb kérdések is: mit és hogyan akarsz kommunikálni a weboldalon. Ennek a megtervezése legalább olyan nagy szakértelmet igényel, mint maga a weboldal kivitelezése.

Ha ez szórakoztat téged, akkor ez a te utad. Tudod ez ugyanolyan - kiglettelheted magadnak a lakásod, meg ki is festheted, de azért az nem lesz ugyanolyan, mintha egy profi festővel csináltatnád - cserébe vesztesz időt és spórolsz pénzt.

Ezeket mindenki maga mérlegelje.

Keress meg az elérhetőségeimen:
Simon Gábor
webfejlesztő

Írj e-mailt az elérhetőségeddel, és visszahívlak!

Vagy küldj üzenetet az alábbi űrlapon keresztül!