« Vissza a bejegyzésekhez

Wordpress honlapot akarok…

2018. augusztus 01.

Alapvetően nem vagyok Wordpress hívő (Drupal és Joomla még annyira sem).

Kétségkívül előnyei és hátrányai is vannak. Részletekbe menően nem megyek bele, mert fejlesztők közötti vallási háborúba csöppennék :-) Én úgy látom, hogy a Wordpress nagyszerű lehetőséget nyújt azoknak, akik szeretnének maguknak megcsinálni egy egyszerű blogot vagy weboldalt. Közepes számítógépes és internetes ismeretekkel már alaphangon el lehet boldogulni vele egyedül is. Ráadásul ha le tudsz mondani arról, hogy pont úgy nézzen ki, és pont úgy működjön, ahogy te elképzelted (vagyis hajlandó vagy tudomásul venni, hogy a Wordpress korlátai közé szorulsz), akkor még olcsón ki is tudod hozni magadnak a honlapod. Ellenben hogyha egy olyan honlapot szeretnél, ami TÉNYLEG úgy működik, ahogy elképzelted, és úgy is néz ki, akkor a Wordpress inkább korlát, mint segítség.

A fejlesztés olcsóbb nem lesz, és az eredmény sem lesz jobb, de valószínűleg lassabb lesz.

Szóval az egy millió dolláros kérdés: Biztosan tudod, hogy mi az a Wordpress, miért jó, miért nem jó, amit meg akarsz valósítani, azt hogyan lehet benne megoldani technikailag, és határozottan ki mered jelenteni azt, hogy neked ez a 100%-os, tökéletes választás? Ha igen, akkor máris a szakmai tudás birtokában vagy, amivel neki is állhatsz magadnak megcsinálni.

Kötelező frissítések és a problémáik

Ha egy teljesen publikus rendszerre - Wordpress, Drupal, Joomla - vagy bármely más nyílt forrású tartalommenedzselőre építed a rendszered, akkor tudnod kell, hogy ez mivel jár. Mivel ezek az oldalak állandó célpontjai a rosszakaróknak, ugyanis teljesen publikusak a biztonsági hibáik is. Tehát valakik csak szórakozásból keresgélik azokat a verziókat, amelyekben nincs még kijavítva az amúgy már felismert hiba, és kihasználva azokat adatokat lopnak, vagy csak tönkreteszik a weboldalakat. Találkoztam ilyennel. 

Persze mivel folyamatosan javításokat adnak ki hozzájuk, illetve befoltozzák a biztonsági réseket, ezért ha ezekre odafigyelsz, és frissíted a CMS-t, akkor elkerülheted a problémák nagyrészét.

Tehát ha ilyen rendszerekre építkezel vagy építkezünk, akkor az állandó frissítésre oda kell figyelni!

Plugin problémák

Ahhoz, hogy egy Wordpress mindent tudjon, amit szeretnénk, pluginokat kell telepíteni rá, amelyek különféle dolgokat valósítanak meg. Ezeket sokszor lelkes fejlesztők hozzák létre és publikálják, a saját munkájukat és energiájukat beletéve. Azonban számtalanszor előfordul, hogy az életük megváltozik, és nem fejlesztik tovább az adott dolgot, majd mivel a Wordpress fejlődik, szépen elhúz a plugin mellől, és már nem lesznek kompatibilisek. Ilyenkor jön a szívás, új plugint keresni, és migrálni az adatokat. Ez pedig mind pénz és pénz - hiszen fejlesztői munkaórákról van szó.

Ha Wordpressre építesz mégis weboldalt, akkor csak olyan megbízható emberrel csináltasd meg, aki vállalja ennek rendszeres karbantartását, a komolyan vehető fejlesztők ezért havi szinten elkérnek 10.000 Ft körüli összeget. Mindenki döntse el maga, hogy a Wordpress tényleg olcsó-e, mert ha jól akarod csinálni, akkor annyira se nem olcsó, se nem praktikus.

Akkor hogy éri meg a Wordpress oldal?

Szerintem akkor éri meg, ha te ilyen "csináld magad" típusú ember vagy. A neten talált néhány tízezer forintért tanfolyamokat, amikből megtanulhatod, hogyan telepítsd és állítsd össze magadnak a Wordpress weboldaladat. Persze az egy kérdés, hogyha mennyire éri meg. Először elköltesz modjuk 50.000 Ft-t tanfolyamra. Azt végigcsinálod, megtanulod, amit meg kell, majd összeállítod magadnak a honlapodat - 2-30 óra. Persze, ha nincsenek extra igényeid, akkor mehet gyorsan, de ha vannak, akkor meg írtó sok mindenbe bele fogsz futni. Egy ilyen tanfolyamtól nem leszel webfejlesztő, és nem fogsz tudni magadnak lefejleszteni mindent, amit kitalálsz. 

Ha ez szórakoztat téged, akkor ez a te utad. Ha azonban értelmesebben is el tudnád tölteni ezeket a munkaórákat, esetleg a saját szakmádban. Tudod ez ugyanolyan - kiglettelheted magadnak a lakásod, meg ki is festheted, de azért az nem lesz ugyanolyan, mintha egy igazán profi festővel csináltatnád - aki meg megkéri az árát. 

Ezt mindenki maga mérlegelje, persze.

Keress meg az elérhetőségeimen:
Simon Gábor
webfejlesztő
Tapolca, Veszprém, Ajka, Keszthely

+36-87-200-120

Simon Gábor webfejlesztő Webfaktor.hu logo

Amennyiben telefonon nem vagyok elérhető, írj e-mailt az elérhetőségeddel, és visszahívlak!

Vagy küldj üzenetet az alábbi űrlapon keresztül!